Monday, 22 May 2017

Kegagalan; TTC

Assalamualaikum..

Mood sekarang rasa sangat sangat lah kecewa. Sebab harapan dah tinggi mengunung dah. Kalau ikut tarikh period, memang hari ni la hari nya. Selalunya pagi pagi hari period datang, dengan tanda tanda sakit perut, dan jerawat naik di muka.
Dan selalunya mood sedih, mudah sentap, nak merajuk akan terjadi sehari dua sebelum period datang.
Tapi sehari dua ni mood ok je, takde sentap ke apa dengan suami. Perut pun tak sakit, dan jerawat pun macam tak berapa nak tumbuh. Jadi dalam hati dah macam mengunung lahir harapan tu.
Tambah pulak tadi ada yang tegur makin berisi, ke dah ada isi..
Berharap sangat sangat...

Tapi lastnya hampan jugak...
Kecewa jugak..
Aku dah macam nak putus asa, salahkan takdir.
Ya allah...aku tahu berdosa kalau berfikir macam tu, tapi aku tak kuat dah.
Semangat dah makin menghilang, sebab kecewa yang sering bertandang.

Rasa macam nak lari jauh jauh, nak menangis dan meraung sekuat hari. Nak lepaskan semua kekecewaan ni.
Terasa macam diri ni dah gagal untuk berusaha ke arah itu.

Cuba kira waktu dan tarikh tarikh subur, cuba berhubungan dengan suami pada tarikh tarikh tu. Disamping tu jugak dah minum habis sekotak susu kambing. Konon boleh suburkan wanita, sebagai langkah untuk ke arah itu..
Tapi bila dah gagal, terus rasa down, rasa macam sia sia je...dan rasa macam seorang yang...entah..
Sepatutnya bersyukur dengan kurnia yang dah diberikan kepada aku ni.

Kadang berfikir, aku tak subur dah ke?
Atau rahim aku dah tak kuat, rahim ada masalah ke?
atau pun suami aku yang tak subur, sebab merokok dan tak amalkan gaya hidup yang sihat?

Entah...faktor yang mana satu

Atau mungkin Allah swt nak uji kami suami isteri supaya lebih mendekatkan diri kepada nya...

Sekarang aku buntu..aku kecewa...terasa diri ni gagal. dan rasa nak meraung sekuat hati.
Sebab aku tak kuat dah...
Aku dah makin down...

Ya allah....ampun kan dosa aku. Berikan aku kekuatan. Kuatkan semangat aku untuk kearah itu.
Suburkan rahim aku, untuk ke arah itu.....


Sekali lagi aku kecewa.....

Tuesday, 16 May 2017

Perempuan dan Kecantikan

Hai....

Lama aku tak mengarang dalam blog ni...nak kata busy tak busy sangat pun. Nak kata tak ada idea, macam berlambak lambak idea dan cerita yang nak dikarang..satu je punca nya, tak lain dan tak bukan sebab malas. hihi...lagi sekali aku ulang sebab malas...

Langsung tak sinonim dengan tajuk, kecantikan. Kecantikan dan kemalasan memang langsung tak sesuai jalan seiring pun. huhu..kalau tak cantik lepastu malas pulak, hurmmm tak tahu la nak cakap ni spesis orang ke apa kan...
Ya lah, rajin dan cantik ni memang perlu jalan bersama. Gerak bersama, kalau cantik tapi malas, lama lama orang dah tak pandang yang ko ni cantik dah, yang malas tu akan over shadow kecantikan tu.
Dan selalunya jarang pulak cantik tu nak over shadow orang orang yang malas ni. faham tak apa yang aku cuba sampaikan ni...hihi
Diri sendiri cakap kepada diri sendiri memang la faham cik bedah oiii..tak payah nak poyo tanya faham ke tak.

Aku ni, sifat malas tu kadang jalan seiring dengan cantik. Sebab tu la sampai sekarang ni belum pernah lagi aku cantik. sebab malas sentiasa menguasai diri. Sifat malas tu sangat tinggi kot. Tapi ada hati nak cantik jugak.

Lumrah la kan...setiap wanita yang normal mesti la nak cantik, langsing dan cergas. Kalau boleh dapat tiga perkara utama ni, memang dah complete dah hidup korang tu.
Tapi percaya la, semua wanita dah sememang nya dilahirkan dengan kecantikan yang tersendiri, cuma bergantung pada kita macam mana kita nak kekalkan kecantikan tu, atau nak improve kecantikan tu supaya kekal dan sentiasa terjaga.

Kalau tak percaya yang semua wanita ni cantik, cuba pergi tengok budak budak perempuan yang umur 2 3 tahun tu...masha allah, cantik sangat sangat kan. dengan kulit halus, muka innocent, senyuman menawan. Tapi makin meningkat usia, makin berubah dah tu semua. Dan rezeki bagi mereka yang kalau tergolong dalam kalangan ahli keluarga yang memang mementingkan aspek kecantikan dalam kehidupan mereka. Contoh macam jaga penampilan, pemakaian, pemakanan, tuturkata yang elok dan perangan yang ala ala princess gitu. Kecantikan budak perempuan tu macam akan terpelihara dengan ssendiri nya. Dan bila dah meningkat dewasa pun budak tu dah tak payang susah susahkan diri untuk belajar penampilan diri ke apa ke. Sebab dari kecik dah pernah terdedah kan.

Agak jauh beza kalau nak bandingkan dengan budak kampung yang baru nak up. Bukan nak kata yang mak pak budak kampung ni tak jaga aspek aspek kecantikan tu semua. Ada je yang ikut gaya aspek kecantikan macam tu, tapi dalam keadaan yang terhad la. Dah orang kampung, yang kerja utamanya kerja kampung, tinggal dalam suasana kampung, persekitaran membesar di kampung...jadi kecantikan tu agak kurang terpelihara la...hahahaha. Kira macam cantik asli, cantik semulajadi tapi tiada peningkatan pada kualiti.

Aku kalau tengok orang cantik ni, memang time tu jugak start berangan nak jadi macam tu. Kadang siap beli produk kecantikan la apa la. Tapi last last malas punya pasal, semua tu kelaut jugak akhirnya.
Kalau kita ada keinginan yang tinggi tambah pulak rajin dan memang bekerja keras untuk jaga penampilan...insha allah pasti akan berjaya. Tapi kalau buat cincai cincai macam aku ni, dalam camera 360 je la aku mampu nampak cantik...hahhaha

Sekarang terserah pada diri sendiri. Makin meningkat usia, makin sedar yang penampilan diri tu penting jugak sebenarnya.
Jadi sekarang konon konon nak memelihara apa yang ada ni, aku gagah kan jugak diri ni amalkan beberapa produk dan kena kekal rajin sentiasa, tu pun kalau nak ada hasil la...




Sunday, 7 May 2017

Tentang Kehidupan

Hai....

Sekadar coretan luahan hati yang terbuku..
ewahhh ewahhh kemain dah macam nak bermadah pujangga la pulak...

Entah lah...kadang sejak dua menjak ni hidup macam terasa kosong. Macam to wishing for.
Its not that everything was complete, its because i know that it wont happen as i wish.

Nothing to wish, nothing to hope, nothing to eager with and just nothing to bother.
Its just nothing at all, that's it.

Like everything just go through like usual...nothing to ponder.
blank.....

Something like, hidup tapi tiada nyawa yang menghidupkan suasana atau keinginan tersebut. Jadi, jalan terbaik nya hanya lah ikut je apa yang terjadi, kemana yang akan dibawa tanpa sebarang arah tuju yang jelas.

If i plan for a trip, belum tentu it will happen. Because, im the one yang plan and im the one yang wish for that and there will be no one to blame if that would not happen. Sebab everything was on me.

Kadang sedih dengan keadaan sekarang, tapi kalau merungut umpama macam tak tahu nak bersyukur dengan apa yang ada. Please dont act too much, sebab ni bukan big deal pun. Just macam nak layan perasaan, macam nak happykan diri bukan dengan tujuan utama yang penting atau mustahak. Its like, tak buat pun tak apa, nothing yang akan terjejas.
Like, ada atau tak ada
buat atau tak buat
pergi atau tak pergi.....
nothing change...sama jeee...

That's why la lately dah macam give up untuk tonjolkan diri. Atau berpura pura menghappykan diri dengan suasana. Dah macam malas untuk mencuba, malas untuk berusaha, malas untuk be good like used to be dulu, malas to be like into it..
Mungkin kecewa kot..mungkin dah hilang seri dengan keadaan macam ni.
Something like too complicated to explained.
Seem to be like, no other person can really understand this situation. I also dont even know how to explained it or how to express about this situation.

Neither you or i can really understand this.

Day by day...just pass like a sun change to moon. like day turns to night....something to ponder...why why and whyyy..........

Until at one point, i found a situation that can really make me cheer up. Even though like something stupid, but yes its really work. and i dont care how stupid it is......
Once you feel like you have no one with you, creating some thing or other situation by your imagination

can actually comfort you and also can make you smile with no reason.
Yes its happen right now. im into it......

Entah la...kadang rasa bersalah jugak sebab macam lari dari kehidupan yang sebenar. Macam nak sembunyikan kewujudan diri ni. Sebab rasa macam tu lagi baik, boleh selesakan diri sendiri dan senangkan diri sendiri. Berlakon macam nothing to worries, macam biasa biasa...but inner side, like mountain waiting time to explode.

Bila saat rasa ada macam tiada, cakap macam tak cakap, bersama macam tak bersama, dekat tapi sebenarnya jiwa jauh sangat. One side usaha, one side stay cool, one side want to have a great moment while the other side...keep stay cool.
Terus rasa nak berputus asa, give up dan dah malas nak stay dan fikir baik baik je.
Hard to say...hard to believe...

Sampai satu tahap kadang fikir, ada sesuatu happen at my back?
Like impossible but it possible to happen. We never know.........or to be specific i will never know!

And after so much ignorance for me, my imagination keep disturbing my mind. I never expect that i could be this far. I mean at first just suka suka je, but now macam kelip kelip in my mind.
Macam susahnya nak buang, macam stain hard to removed.
Maybe because, it happen just right after my mind is empty or to be exec is my empty soul.
Once it has been Fill up by that crap imagination and now keep appear and disturbing me.


Lets see for how far this can really bother me....